Jak nahradit cukr v kuchyni?

Vymýtit veškerý cukr z našeho jídelníčku asi není možné, ale můžeme ho nahradit zdravějšími variantami, které jsou pro naše tělo daleko prospěšnější, a tělo je dokáže lépe zpracovat. Sladkého se zkrátka jen tak zbavit nedokážeme, ale můžeme najít nejrůznější přírodní alternativy, které budou zdravější a méně kalorické. Jak se tedy vyznat v nepřeberném množství přírodních i umělých sladidel, které nám trh nabízí?Sladké pečivo
 
Pokud si chceme osladit oblíbené nápoje, jako je čaj nebo káva, ve většině případů sáhnete po sacharóze. Chceme-li tedy začít žít zdravěji je potřeba toto sladidlo nahradit něčím zdravějším. Někdo dává přednost stévii, jiný sáhne po březovém cukru. Jsou ovšem tyto alternativní sladidla opravdu zdravější variantou a jak se vlastně v tak široké nabídce orientovat?
 
Přírodní nebo umělá sladidla? Která jsou lepší?
Jako náhrada klasické sacharózy se nabízí hned dvě skupiny látek, jedná se o přírodní a umělá sladidla. Ta přírodní mají nižší glykemický index, ovšem mají podobnou energetickou hodnotu jako sacharóza. Do této skupiny můžeme zařadit nejrůznější druhy přírodních sirupů, stévii nebo xylitol. Umělá sladidla mají často větší sladivost než běžná sacharóza a obsahují jen minim kalorií. Na oslazení nápoje vám tedy postačí velmi malé množství, ale bez přidané energie pro tělo.Hnědý cukr
 
Proč sáhnout po fruktóze?
Co je vlastně fruktóza. Jedná se o nejběžnější sladidlo, které se nachází v ovoci. Jedná se o přírodní sladidlo, které dodává sladkost ovoci. Právě fruktóza je přírodní složka, která je doprovázena vlákninou a pro tělo velmi přínosná oproti průmyslově získávaným sirupům, které rozhodně pro naše tělo zdravé nejsou. Mnoho let byla fruktóza doporučována pro lidí trpící diabetem, poslední průzkumy však dokázaly, že je fruktóza pro tyto účely zcela nevhodná. V případě diabetiků se doporučuje zvolit jiné alternativy v podobě umělých sladidel nebo přírodních, například v podobě stévie nebo xylitolu.